ICDL ŠKOLSKA NAGRADA 2023. IDE STRUČNOJ ŠKOLI PRI CENTRU ZA STRUČNO OBUČAVANJE SRH NECKARGEMÜND

ICDL Nemačka dodelio je stručnoj školi u centru za stručno obrazovanje SRH Nekargemünd ICDL Školsku nagradu 2023. Nagrada je dodeljena kao priznanje za posvećenost škole informatičkom obrazovanju polaznika sa posebnim potrebama i njen izuzetan učinak u sprovođenju ukupno skoro 10.000 ICDL testova, uključujući oko 3.000 u teškim vremenima pandemije korone. Dodela nagrade održana je 8. marta u okviru Didakte uz učešće državne sekretarke u Ministarstvu prosvete, omladine i sporta Sandre Boser.

„Od ponuda za e-učenje za osobe sa fizičkim ili mentalnim ograničenjima, do ponuda za stručnu pripremu i potpuno bez prepreka, stručna škola u SRH centru za stručno obrazovanje Nekargemund ima natprosečnu posvećenost učenicima sa posebnim potrebama. ICDL Školska nagrada je stoga apsolutno zaslužena. Čestitamo svim nastavnicima i upravi škole na ovoj nagradi.” Sandra Boser, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, omladine i sporta. „Posebno nam je zadovoljstvo da počastimo stručnu školu u centru za stručno obrazovanje SRH Nekargemund ICDL Školskom nagradom. Poslednjih godina, posebno u teškim vremenima pandemije korone, škola je bila posebno posvećena informatičkom obrazovanju učenika sa posebnim potrebama i pokazala je impresivnu posvećenost“, objašnjava Tomas Mišel, izvršni direktor ICDL Nemačka.

Ulf Kager, direktor stručne škole, objašnjava šta to znači na terenu: „Mi obučavamo stručnjake za oko 40 modernih STEM i poslovnih/administrativnih profesija. Centralno za ovo je dosledno fokusiranje na kompetencije i pitanje koje će buduće kompetencije naši polaznici razviti da bi delovali kao nezavisne, samouverene ličnosti u radnom svetu i oblikovale svoje živote. Kao projektna škola UNESCO-a, takođe smo posvećeni ovim ciljevima. Digitalna transformacija privrede i društva suštinski menja način na koji učimo, radimo i komuniciramo – pa ko ne bi ubrajao digitalne kompetencije među kompetencije budućnosti? ICDL ovde pruža veoma dobru osnovnu kvalifikaciju koju naši polaznici mogu da nadograđuju. Drago mi je što je naš rad prepoznat u ovom kontekstu.” Tomas Mišel je nastavio: „Sa skoro 10.000 položenih ICDL testova, uključujući oko 3.000 u periodu 2020-2022, škola je pokazala da svojim učenicima nudi najbolje moguće mogućnosti da se pripreme za digitalni svet. Škola se posebno bavila potrebama i sposobnostima učenika sa posebnim potrebama, omogućavajući im da učestvuju u digitalnom društvu. ICDL školska nagrada odaje priznanje za postignuća škole i posvećenost učenicima sa posebnim potrebama. Škola je pokazala da podržava svoje učenike ne samo u profesionalnom obrazovanju, već iu ličnom razvoju i društvenom okruženju. Čestitamo stručnoj školi u SRH centru za stručno obrazovanje Nekargemund na ovom izuzetnom uspehu i zahvaljujemo im se na njihovoj posvećenosti informatičkom obrazovanju učenika sa posebnim potrebama. Sigurni smo da su učenici ove škole dobro pripremljeni za budućnost i da će se uspešno probiti u digitalnom svetu.” www.icdl.de